A Magyar Tűzoltó Szövetség a Népfőiskola Alapítvánnyal és az NMI Művelődési Intézettel, valamint a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekarával együttműködve 2018. június 1-3. között a Lakitelek Népfőiskolán rendezi meg az I. Kárpát-medencei Tűzoltózenekari Találkozót. A találkozón 9 hazai és külhoni tűzoltózenekar vesz részt, mintegy 240 résztvevővel.

A rendezvény célját a szervezők az alábbiakban fogalmazták meg:

„2018 nyarán hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg első fesztiválunkat, melynek célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a határon belüli és a határon túli önkéntes tűzoltózenekarok számára.

A rendezvény kiemelt célja a magyarországi és a határon túli, magyarlakta régiókban működő önkéntes tűzoltózenekarok szorosabb együttműködésének kialakítása, valamint szakmai fórum biztosítása számukra.  Jó alkalom ez arra is, hogy a fúvószenei élet képviselői találkozzanak, megismerkedjenek egymással és eszmét cseréljenek a tapasztalataikról.  A program fontos része, hogy ne csak a közönség lásson minden műsorszámot, hanem az együttesvezetők és a fellépő együttesek tagjai is képet kapjanak egymás munkájáról, egyben erősítsék a nemzeti összetartozást.

Minket, szervezőket és rendezőket az a szándék vezérel, hogy

  • hogy a résztvevők hidakat építsenek egymás között,
  • segítsük az amatőr fúvószenekari tevékenységet – mint kivételes zenei érték életben tartását, művészi teljesítmény elismeréseként,
  • segítsük megőrizni azt az évszázados hagyományt, amelyet mint kuriózumot hoztak magukkal generációkon át.

Egy olyan zenei találkozót tervezünk, ami lehetőséget nyújt a határok nélküli kulturális örökségünk népszerűsítésére, így a rendezvény nem ismer földrajzi határokat, hatása nemzetközi.”

A zenekarok 2018. június 2-án, szombaton, 11.00 órától flashmobbal mutatkoznak be a közönségnek. Lakiteleken Szabadka Fúvószenekara, a Szentegyházi Tűzoltózenekar és a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekara játszik. Tőserdőn a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylet, a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar, továbbá a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Önkéntes Tűzoltók Fúvószenekara lép fel. Kecskeméten a Hírös szökőkútnál Ózd Városi Fúvószenekar és Önkéntes Tűzoltó Egyesület zenekara, a Hegykői Tűzoltózenekar, valamint a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekara várja az érdeklődőket.

A gálakoncertre 2018. június 2-án 17.00 órától kerül sor a Lakitelek Népfőiskolán. A fellépésen közös meglepetés produkcióra is sor kerül. 

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket. Részletes program hamarosan.