A Madách téren, az Örkény Színház előtt adták át a költészet napján az első POKET automatát, amelyből kortárs és klasszikus irodalmi műveket vásárolhatnak okostelefon méretű zsebkönyv formájában a járókelők. A POKET projekt a Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő-közösségépítő kezdeményezése, melynek lebonyolítását a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozza.

 

Az első zsebkönyv-automaták – melyek a továbbiakban is Budapest, majd más városok forgalmas csomópontjain, színházak, kulturális intézmények előtt lesznek elhelyezve – még hat helyen kezdték meg működésüket: a Széll Kálmán téren, a Vígszínháznál, a Keleti pályaudvarnál, a Stadionoknál, a Déli pályaudvarnál és a Móricz Zsigmond körtéren találkozhatnak velük a fővárosiak. A Madách téri automatát a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be Vecsei H. Miklós színművész, a kezdeményezés motorja.

 

A mai instant világban jó, hogy megjelenik egy valódi érték is, és egy automatából már nemcsak a testi, hanem szellemi és lelki szükségleteket is ki lehet elégíteni a sorozatban megjelenő irodalmi olvasmányokon keresztül –hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a helyszínen tartott projektindító sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez a kezdeményezés a fiatalokhoz hozza közelebb szerethető és egy hozzájuk szóló formában az olvasását és a könyv szeretetét.Osváth Gábor producer, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színészek három évvel ezelőtt azzal a céllal alapították meg a POKET projektért is felelős Sztalker csoportot, hogy a mostani fiatalokból később ne egy szétszakadt, hanem “egy egymásra figyelő, egymás igazságát megérteni tudó generáció legyen”. Ennek egyik első lépése a POKET zsebkönyvsorozat, amely az olvasás mellett a “csendekről és az elmélyülésekről is szól” –emelte ki az egyik ötletgazda, Vecsei H. Miklós.A könyvsorozat öt kötettel indul, így elsőként Szerb Antal Utas és holdvilág, Esterházy Péter És mesélni kezdtem, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója és Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című köteteit lehet megvásárolni az automatából.

Könyvet automatából – POKET: A Sztalker csoport zsebkönyvprojektje
A Családok évében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 7 automatával indul a zsebkönyvsorozat, a POKET, amely a Sztalker Csoport kezdeményezésére automatából lesz elérhető a város forgalmasabb pontjain. Vecsei H. Miklós, a csoport vezetője azt az emberi hangulatot szeretné visszahozni, ami az okostelefonok elterjedése előtt volt, vagyis a POKET az olvasás népszerűsítés mellett a közösség építését is céljának tekinti.
A támogatók/örökbefogadók – vagyis kőszínházak és kulturális intézmények – nevét fogja viselni a hét budapesti automata a Budapesti Tavaszi Fesztivál után, ezzel is jelezve, hogy a POKET közös ügy.
A telefon méretű zsebkönyveknek nagykövetei is lesznek, így például Dés László, aki Esterházy Péter összes írásaiból készített válogatást.
A zsebkönyv-automaták Budapesten indulnak, a szervezők azonban rengeteg vidéki általános iskola és gimnázium diákjától kaptak jelentkezést, hogy ők is szívesen olvasnák a POKET-et, ebben a Magyar Művészeti Akadémiától kaptak támogatást, hogy 100 csomag POKET-et, vagyis az első öt zsebkönyvet kioszthassák vidéki és határon túli fiataloknak.

A színművész azt is elmondta, hogy a projektet az MMA és számos más szervezet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is támogatta, többek közt azzal az elektromos kisbusszal, amelyben egy könyvekkel megtöltött kisebb automatát helyeznek el. Ezzel a járművel Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián író nyáron körútra indul, hogy az ország különböző fesztiváljain, ősztől pedig a legkisebb falvakban is népszerűsítse a kezdeményezést, az olvasás és a közösségépítés fontosságát. A tervek szerint az automatákkal forgalmas csomópontokon és köztereken találkozhat majd a közönség – nemsokára tehát vidéken is.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia