A filmnapok alapvető célja, hogy egy olyan fórumot biztosítson a fiatal filmkedvelőknek, ahol egyrészt a nagyközönség előtt is bemutathatják munkáikat, másrészt neves rendezőktől, operatőröktől és egyéb szakemberektől kaphatnak építő javaslatokat a technikájuk és tudásuk fejlesztésére.

A filmnapokon való részvétel a pályázok szempontjából egyetlen feltételhez kötött: olyan munkát kell leadni, amely valamilyen módon az erdélyi kultúrához kötődik. Ezen belül több altéma is meghatározható, mint például a néphagyományok aktív élete, a kisebbségi kultúra megnyilvánulásai, városfejlődés épületek funkcióin keresztül bemutatva, régi terek/épületek új kontextusba helyezése, helyi/megyei/régiós értéktárba felvett értékek megjelenése a mindennapi életben, stb.

A program tervezésében külön szerepet kapott a helyszín kiválasztása is. A tervezett helyszín, a kolozsvári Monostor negyed-beli Dacia mozi kibérlésével szeretnének nyitni afelé a láthatatlan magyar közösség felé, amely Kolozsváron él ugyan, de az aktív magyar kulturális életben nem, vagy csak minimálisan vesz részt. Emiatt esett a választásuk egy olyan mozira, amelyet hosszan elhúzódó kihasználatlanság után 2016 májusában adtak át a publikumnak.

Témák: Nemzetiségi/kisebbségi lét és kultúra; Erdély épített/tárgyi öröksége; Ha Mátyás ma élhetne… A pályázatra minden 16 és 35 év közötti erdélyi lakos benevezhet.

Határidők:

2018. április 25., 23:59 Jelentkezési űrlap, szinopszis (HU, RO), filmelőzetes beküldése
2018. május 15., 23:59 Teljes film beküldése

További részletes pályázati kiírás az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete honlapján olvasható.