Csaknem másfél száz érdeklődő részvételével, 2018. február 25-én a budapesti Benczúr Házban idézte fel a Magyar Bábjátékos Egyesület az elmúlt hét évtized szakmai eredményeit a 70 éves jubileumát ünneplő rendezvényen. A szakmai előadásokkal és bábjáték-bemutatókkal tarkított ünnepi összejövetel során írta alá az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Bábjátékos Egyesület az amatőr bábjátékos szakterület megerősítése érdekében köttetett együttműködési megállapodást.

A jubileumi rendezvény részvevőit elsőként Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője köszöntötte, aki bevallása szerint maga is foglalkozott bábkészítéssel, s így részese lehetett a bábjáték varázslatának. A bábjáték feszültségoldó, léleknyitó eszköz, mellyel teret és aktivitást teremthet a művelője; ezáltal túlmutat a pedagógiai módszer szerepen, s kreativitást és önkifejezést fejlesztő eszközzé is válik – mutatott rá a főosztályvezető asszony.

Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke a bábjáték mai küzdelmes helyzetét egy úszóhoz hasonlította, aki egyik biztos partról a másik felé tart, és vagy a távolság rövidségében, vagy egy mentőhajóban reménykedik – a jubileumi rendezvény pedig ennek a reménynek a megtestesülése, s remélhetőleg új távlatokat ad a szakma művelőinek és barátainak.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke is hangsúlyozta személyes vonzalmát a bábművészethez. A nemzetközi bábtörténet magyar vonatkozásairól beszélve azzal a következtetéssel zárta köszöntőjét, hogy a bábjátszás képességét a magyar kulturális közélet még mindig nem használja ki annyira, mint amennyire szükséges és lehetséges lenne.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója a bábjáték közösségi szerepét hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy a Művelődési Intézet – melynek története hét évtizeddel ezelőtt szinte egy időben indult a Magyar Bábjátékos Egyesülettel – a jövőben is közreműködik a terület szakmai támogatásában.

A köszöntők sorát Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, az Operettszínház főigazgatója folytatta. Az amatőr művészetek jelentőségét taglalva elmondta, hogy maga is amatőr néptáncosként kezdte művészeti pályafutását, s számára minden amatőr művészeti csoport – így a bábjátszók is – elsősorban a közösségi együttlétet, az anyagi haszonszerzés vágya nélküli örömjátékot, s a hiteles szakmai alázatot jelenti.

Székely Andrea, a Magyar Bábjátékos Szövetség elnökségi tagja megszólalásában az elmúlt hetven év eredményeit méltatta. Személyes példáin keresztül beszélt a bábjátékos terület iránti elkötelezettségéről és a pályáját segítő bábos, népművész és közművelődési szakemberekről.

Láposi Terka, a Magyar Bábjátékos Egyesület alelnöke, a jubileumi rendezvény háziasszonya ugyancsak a partnerség fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: a szakterület csak akkor lehet sikeres, ha a közművelődés, a közoktatás, a tudomány, a bábszínházak és az ágazati irányítás szakemberei együtt dolgoznak azon, hogy a hetvenéves hagyományokat átörökítsék a következő generációkra.

A felvezető előadások zárásaként került sor a Magyar Bábjátékos Egyesület és az NMI Művelődési Intézet között létrejött együttműködési megállapodás aláírására. A két szervezet munkájának összehangolására, az információk kölcsönös megosztására, valamint a szakterület megmaradása érdekében új amatőr bábművészeti csoportok generálására és szakmai támogatására irányuló hosszú távú együttműködésről szóló megállapodást a Magyar Bábjátékos Egyesület részéről Szentirmai László elnök, az NMI Művelődési Intézet részéről pedig Kárpáti Árpád ügyvezető igazgató látta el kézjegyével.

A nagy múltú egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet csaknem nyolc évtizedes szakmai örökségét továbbvivő NMI Művelődési Intézet az elmúlt években az amatőr bábjáték – a 2016-ban közösen megvalósított bábcsoportvezetői képzéseket követően – 2017-ben „Bűvös Bábos” mintaprojektjével négy megyében járult hozzá új bábcsoportok létrejöttéhez, valamint a projektet lezáró szakmai napon keresztül az amatőr bábjátszás szakembereinek szakmai-módszertani fejlesztéséhez. A február 25-én köttetett megállapodás remélhetőleg új fejezetet nyit a közösségi művelődés és az amatőr bábjátszás közös történetében.

A jubileumi ünnepség keretében adták át a bábjátékos terület hagyományos elismeréseit: a Séd Teréz gyűrűt, valamint a Mészáros Vincéné díjakat.

Idén a Séd Teréz gyűrűt Lovas Józsefné (Lilike) vehette át, Mészáros Vincéné díjban részesült: Babos Eszter, Dr. Bodonhelyi Sándorné, Bolla Zsoltné, Kovács Hajnalka és Szalisznyó Judit.

A nap folyamán három gyermek és három felnőtt bábelőadást tekinthettek meg az érdeklődők. A tevékenységet mindennapi élő valóságában megmutató bemutatók között a Bábos mezsgye konferencia keretében a résztvevők a Művelődési Intézet és a bábjátékos szakterület eddigi és jövőbe mutató együttműködéséről, báb- és drámapedagógiai folyamatokról, a Báron Bábos Műhely eredményeiről, a terület felnőttképzési és felsőoktatási kapcsolatairól hallhattak előadásokat.