2018. január 22-én a Hungarikumok Klubja a Parlamentben elnevezésű rendezvény keretében került sor a Hungarikum-média- és a Hungarikum-díjak átadására.

A díjakat Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja és a Lakitelek Népfőiskola elnöke, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója adta át.

A Hungarikum Bizottság, a Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet által közösen alapított Hungarikum-média díjjal elsősorban olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok munkáját ismerik el, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.

A hungarikumok értékeink fontos és szerteágazó gyűjteménye, ami összetartó közösséggé kovácsolja a magyarságot. Emellett mindannyiunk számára meghatározó üzenetet hordoznak, értéket teremtenek a jelenben, s ezáltal formálják és meghatározzák a Kárpát-medencében élő magyarság jövőjét. Napjainkban különösen létfontosságú számunkra, hogy a hungarikumokért fáradozó közösségek erősödjenek, s a média segítségével el tudják juttatni a magyar identitást őrző ősi hagyatékunkat a Kárpát-medence minden szegletébe.  A hungarikumok köre a magyar életérzés kifejezői, olyan eszmei és erkölcsi hátteret teremtenek, ami összeköt bennünket, bárhol is legyünk a világban – fogalmazott a díjak átadásakor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az idei évben a Hungarikum-média díjat az MTVA 5-ös csatornájának Lexikon című műsora, illetve a Debreceni Médiacentrum „Cívis értéktár” című magazinja nyerte el. Emellett Hungarikum-díjban és oklevélben részesültek mindazok, akik 2015 decemberében, 2016-ban és 2017-ben hungarikum minősítést nyertek el, illetve kiemelkedő nemzeti értékek képviselnek.

A Hungarikum Klub találkozóján a Kárpát-medencei Nemzetrészek Értéktárai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságának elnöke elmondta, hogy Erdély egész területén megalakultak a tájegységi és megyei értéktárak, s létrejött a Székelyföldi Értéktár Bizottság. Huszár László, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság szakmai alelnöke előadásában hangsúlyozta, hogy 2015 és 2017 között a Felvidéken 45 települési és tájegységi értéktár bizottság alakult. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület elnöke megjegyezte, hogy 2010-ben kezdődött az értékfeltáró munka Kárpátalján, s azóta bekerült az értéktárba többek között Nagydobrony, a Verecke-emlékmű, a Kendereskei-kilátó, amely a Feszty-körkép elkészítésének helyszíne. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) szakbizottsága felé tett javaslataik olyan értékeket tartalmaztak, mint például a beregi szőttes és hímzés, a kárpátaljai archaikus ima, a Rákóczi-kultusz Kárpátalján, a Vereckei honfoglalási emlékmű, a salánki hordó, és a magyar orgona. Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke pedig az előadásában kiemelte, hogy a bizottság 2016-os megalakulása óta szerveztek egy szakmai napot a külhoni magyar értékgyűjtésről Szabadkán és Palicson a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és az Földművelésügyi Minisztériummal közösen.