2018. január 27-28-án harmadik alkalommal rendezi meg az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság a vidéki amatőr színjátszás örömünnepét, a Pajtaszínházi Szemlét. Az ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött eseménynek ezúttal is a Nemzeti Színház stúdiószínpadai adnak otthont, hagyományosan a magyar kultúra napját követő hétvégén.

A harmadik sikeres évadát záró Pajtaszínház program 2015-ben indult az NMI Művelődési Intézet szakmai elődjének, a Nemzeti Művelődési Intézetnek a kezdeményezésére, a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével.

Az amatőr színjátszó hagyományokat felelevenítő programhoz az ország mind a 19 megyéjéből csatlakoztak színjátszó körök – döntő többségüket kifejezetten a Pajtaszínház Program hívta életre –, hogy a helyi közösség szöveteit „színházcsinálással” fűzzék szorosabbra. A lelkes műkedvelő társulatok munkáját színházi mentor és közösségi művelődési szakemberek is segítették.

A 2017 őszén indult III. Pajtaszínház Program keretében létrejött, a színházi műfajok széles skáláját – közte népszínművet, bohózatot, paraszttréfát, helyi folklórt feldolgozó mesét, sőt ókori tragédiát – felvonultató előadásokat mutatja be a III. Pajtaszínházi Szemle 2018. január 27-28-án a Nemzeti Színház Gobbi Hildáról és Kaszás Attiláról elnevezett termeiben.

Program:

2018. január 27. (szombat)

Gobbi Hilda Színpad

11:30   Megnyitó

A megnyitón köszöntőt mond:

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára;

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke;

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója;

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. főigazgatója;

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora;

Moderátor: Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára

12:00   Hollóházi Csipet Csapat: Csalóka Péter – népmese feldolgozás (Hollóháza, Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

13:00   Városföldi Tücsök Színház: Egypercesek – Örkény István egyperces novellái alapján (Városföld, Bács-Kiskun megye)

14:00   Jászteleki Parázs Színjátszók: Médeia – Euripidész műve alapján (Jásztelek, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

15:00   Monostori Gezemicék: A rátóti csikótojás – Szilasi Zsanett és a csoport közös adaptációja (Monostorpályi, Hajdú-Bihar megye)

17:00   Magház Színkör: Karácsonyi ének – Dickens azonos című regénye nyomán írta: Mócsáné Nagy Ágnes (Magyaralmás, Fejér megye)

Kaszás Attila Színpad

12:30   Pálfai Pajtaszínház: A bőség zavara – A Pálfai Pajtaszínház rögtönzéseiből összeállította: Csáki Csilla (Pálfa, Tolna megye)

13:30   Faforgács Színtársulat: A lónak vélt menyasszony – Vásári komédia egy felvonásban – Az eredeti művet írta: Baranyi Ferenc; a szerző engedélyével az átdolgozást készítette: Kustra Évi (Bag, Pest megye)

14:30   Kétsopronyi Só-Színház: A só – népmese (Kétsoprony, Békés megye)

15:30   Sümegprágai Fondor Amatőr Színjátszó Kör: A Zördög – Móricz Zsigmond műve alapján (Sümegprága, Veszprém megye)

16:30   Döri Brekeke Színjátszó csoport: Kurta kocsma – Kszel Attila (Dör, Győr-Moson-Sopron megye)

2018. január 28. (vasárnap)

Gobbi Hilda Színpad

12:00   Tari Pajtások Színjátszókör: Gyóntatás  – Nagy Zoltán mesegyűjtése alapján írta: Marschalkó Zsolt (Tar, Nógrád megye)

13:00   Pódium Színpad: A bor – Gárdonyi Géza műve alapján (Apátfalva, Csongrád megye)

14:00   Somolygó Társulat: I-Gáz – A színjátszó csoport saját ötlete alapján. (Kissomlyó, Vas megye)

15:00   Vörösmárvány Színjátszókör: Úrhatnám polgár  – Moliére műve alapján; fordította: Mészöly Dezső, az átiratot készítette: Nagy Gábor (Tardos, Komárom-Esztergom megye)

 Kaszás Attila Színpad

12:30   Vásárosbéci Színjátszó Kör: Mesél a béczi erdő – Patkó Mari néni, a nagy mesélő emlékére – írta: Bánki Eszter (Vásárosbéc, Baranya megye)

13:30   Hedrehelyi Mókulók: A zördög – Paraszttréfa egy felvonásban – Móricz Zsigmond műve alapján (Hedrehely, Somogy megye)

14:30   Újdombrádi Csak Csajok: Gyilkosság a Kutya utcában – Újdombrádi krimi-komédia – Írta: Csikós Anita és Buzogány Béla (Újdombrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

15:30   Atkári Színjátszó Kör: Meghalsz, Banya! Rideg Sándor: Indul a bakterház című művének folytatása – Kéri Ferenc (Atkár, Heves megye)

16:30   Milejszegi Amatőr Színjátszók: A lónak vélt menyasszony – Baranyi Ferenc műve alapján (Milejszeg, Zala megye)

Az eseményen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrációs igényét 2018. január 24-én 16 óráig küldheti el a rendezveny@nminkft.hu email címre. (Kérjük, hogy a regisztrációs e-mailben pontosan adja meg a regisztráló személyek nevét és az igényelt tiszteletjegyek számát.)

Műsorfüzet

Fotónk a tavalyi Pajtaszínházi Szemlén készült.