Az NMI Művelődési Intézet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve 2017. őszén indította el az országos népi kézműves programot az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban résztvevő kulturális közfoglalkoztatottak részére.

A képzés célja, a népi kézművesség alapjainak elsajátítása, valamint lehetőség arra, hogy a résztvevők betekintsenek az alkotó népi kézművesség világába. Az eddig egyedülálló kezdeményezés célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a népi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket, munkamódszereket, valamint az önálló alkotás örömének élményét.

A kézműves mesterekkel való személyes találkozás, a közös foglalkozásokon való ismeretszerzés egyben olyan szemléletformálást is jelent, amely hatására a népi kézműves munka, valamint termékek a résztvevők szemében új értéket, új megvilágítást kapnak. A közös alkalmak során derült ki, hogy egy egyszerűnek tűnő tárgy, mint akár a mézeskalács, vagy egy hímzett könyvjelző mögött mekkora odafigyelés és tudás szükséges annak elkészítéséhez.

Az eredetileg tervezett 76 képzés helyett, a program iránti fokozott érdeklődés miatt 78 alkalom valósult meg, így a 19 megyében, 61 helyszínen 812 fő ismerkedhetett meg a népi kézművesség rejtelmeivel.

A program során olyan ismereteket kaptak az érdeklődők, melynek során nemcsak az egyes szakmák elsajátítása, hanem ennek köszönhetően a vállalkozói készségek is fejlődhetnek, esetleg önálló megélhetés is lehetővé válhat.

A résztvevők betekintést nyertek a Magyarországon meglévő népi kézműves világba, megismerték a különböző anyagok tulajdonságait, felhasználási módjait, valamint lehetőségük volt a közös gondolásra. A képzés során az is kiderült, hogy egyszerű alapanyagok felhasználásával, az alapismeretek elsajátításával maradandó érték hozható létre.

Kapcsolódó híreink:

Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Bács-Kiskun megyében

Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Békés megyében

Mestereink öröksége – Kézműves képzések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Kézműves képzéssorozat Csongrád megyében

Kézműves képzés Szegeden

Kézműves képzések Fejér megyében

Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A népi kismesterségek jegyében (Hajdú-Bihar megye)

Népi kézműves képzés Heves megyében

Kézműves képzés Komáromban

Lezárultak a népi kézműves képzések Komárom-Esztergom megyében

Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja Nógrád megyében

Népi kézműves képzés Somogyban

Kézműves képzés Veszprém megyében