A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításához kapcsolódóan az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával 2017. november 9. és december 12. között megyei közművelődési szakmai napokat szervezett az ország 19 helyszínén.

„A kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel szervezett tájékoztató napok fókuszában a szakterületet érintő jogszabályi változások álltak, különös tekintettel A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény változásaira.

A szakmai napokon többek között szó esett a helyi önkormányzatok új közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről.

Emlékeztetőül az 1997. évi CXL. törvény legfontosabb közművelődési tárgyú módosításai:

  • A módosítás pontosítja a települési önkormányzatok kötelező feladatának tartalmát.
  • Bevezeti a „közművelődési alapszolgáltatás” fogalmát, amely jogszabályi garanciát jelent a közösségi művelődési közszolgáltatások minőségi biztosítására.
  • Meghatározza a szükséges tárgyi és személyi feltételeket.
  • A javaslat újraszabályozza a közművelődési tevékenységek körét.
  • Új elemként jelennek meg a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztés alapszolgáltatásai a közösségi művelődés szabályozásában.

A közművelődési alapszolgáltatások bevezetésével és az intézményrendszer differenciálásával lehetőség nyílik arra, hogy a közösségi művelődés intézményei és színterei által nyújtott közszolgáltatások az ország valamennyi településén elérhetők legyenek, ezáltal szolgálva a közösségben történő művelődést, mint az életminőséget érdemben pozitív irányba befolyásoló tényezőt.

Az NMI Művelődési Intézet, együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a jogszabály-módosításhoz kapcsolódóan segédanyagokat tartalmazó kiadványt készít, melynek megjelenése 2018. első hónapjaiban várható.

A jogszabály hatályos állapota itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700140.TV