Gőzerővel folynak a próbák az idei Pajtaszínházi Program színjátszó közösségeinél. A program eredményeit bemutató szemlére 2018. január 27-28-án kerül sor a Nemzeti Színházban.

A Pajtaszínház programot 2015 őszén a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a falusi színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló közösség- és társadalomfejlesztő modellprogramként.

A Pajtaszínház program 2017-ben 19 megye egy-egy olyan településén folytatódott, amelyeken nem volt színjátszó köri tevékenység, azonban a település lakosai és közösségei részéről erős szándék mutatkozott ilyen irányú művészeti tevékenység folytatására.

A program célja a helyi színjátszó hagyományok felelevenítése, közösségek kialakulásának és fejlesztésének kezdeményezése, melynek szakmai koordinációját a Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésben valósítja meg.

A program a különböző életkori csoportok számára ad lehetőséget a generációk közötti szakadék áthidalására, a folyamat a megvalósulás során növelheti a színház és a közösségi művelődés iránti érdeklődést, elköteleződést és a színházak nézőszámát. A 19 megye amatőr színjátszó társulatai a program eredményeinek összegzéseképpen 2018. január 27-28-án lépnek nyilvánosság elé előadásaikkal a III. Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain.

Az idei programba bekapcsolódott települések:

Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás,  Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Mijeszeg.

Az előadások között egyaránt megtalálhatóak híres írók és kevésbé ismert szerzők által írt színpadra állított színdarabok és több színjátszó csoport készül saját írású művel, melynek színpadra állításában szintén a mentor segíti őket.