Partnerségben a múzeumokkal (In Partnership with Museums) címmel tart kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet konzorciuma. A 2017. november 20-21-én Egerben megrendezett konferencia középpontjában a múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények együttműködése és a helyi közösségekkel kialakított partnersége áll, kiemelve a múzeumi intézményekkel való kooperációt. Az intézményközi együttműködésekkel együtt nagy hangsúlyt kapnak a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás elnevezésű kiemelt projekt fontos módszertani témái: a közösségfejlesztés, a társadalmiasítás, az önkéntesség és az esélyegyenlőség.

A konferencián való részvétel lehetőséget biztosít arra, hogy jó példákkal, gyakorlatokkal gazdagíthassa a résztvevők tudástárát a múzeumokkal való együttműködés témájában, hazai és nemzetközi területeken egyaránt. A konferencia céljai között szerepel a projekthez való lehetséges további kapcsolódási pontok feltárása, valamint a projekt eddigi kutatási eredményeinek széles körű szakmai megismertetése is.

A konferencia a következő kérdésekre fókuszál:

  • Hogyan valósulhat meg közösségfejlesztés kulturális intézmények és közösségek együttműködésével?
  • A különböző kulturális szakterületek hogyan érhetnek el együttesen eredményeket?
  • Milyen eszközökkel segítik elő az intézmények a helyi közösségek részvételének megerősödését és a helyi társadalmak összetartozását?

A konferencián olyan hazai és európai kulturális szakemberek és közösségfejlesztők fognak előadni, akik érintettek vagy érdeklődnek a múzeumokkal való együttműködés iránt.

Múzeumi, közművelődési, könyvtári szakemberek regisztrációját november 15-ig várják a szervezők.

A részvétel (étkezés és szállás) ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

A konferencia időpontja: 2017. november 20-21. (hétfő–kedd)
Helyszíne: Eger, Hotel Eger & Park (3300 Eger, Szálloda u. 1–3.)

A konferencia munkanyelve az angol, a plenáris előadásokon szinkrontolmácsolás folyik.

Részletes program